BX Fietsen

Omgeving

Het gebied rond Loosdrecht dankt haar bekendheid natuurlijk vooral aan De Loosdrechtse Plassen en haar vele kreken, en aan de rivier De Vecht. Maar er is veel meer te zien dan die meren. Hieronder een kleine selectie van de mooie bezienswaardigheden die deze streek te bieden heeft.

 

Het prachtige plassengebied is natuurlijk de eerste trekpleister voor vele mensen. Op een mooie dag krioelen hier duizenden bootjes door elkaar heen, een feest om te zien! Rondom de plassen zijn tientallen haventjes te vinden, alle met hun unieke sfeer, en vaak met een bijbehorend cafe-terras. Tijdens een fietstocht kunt u dit allemaal beleven; er zijn wegen en paadjes vanwaar u schitterende vergezichten over het water heeft. Om vervolgens weer op zo'n klein haventje te stuiten, waar de watersporters gemoedelijk hun bootjes in orde maken. Een pauze nemen tijdens de rit op een terrasje aan het water is natuurlijk heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten westen van de Loosdrechtse Plassen kronkelt de rivier De Vecht. Langs deze rivier staan echt prachtige landhuizen en schitterende boerderijen. Op de rivier varen talrijke plezierbootjes. Bezoek eens de pittoresque dorpjes Loenen a/d Vecht, of Vreeland en Nederhorst Den Berg. Ook Breukelen is op fietsafstand, met haar gezellige marktplein.

 

 

 

 

Het is de moeite waard om een kijkje te nemen in het centrum van Oud-Loosdrecht. Leuke restaurantjes, winkeltjes, terrassen, hier voelt men de vakantie-sfeer ten voeten uit. Een half uurtje fietsen verderop ligt in Nieuw-Loosdrecht een fantastische bezienswaardigheid, het kasteelmuseum Sypesteyn. Gelegen aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk, halverwege de route naar dorpjes als Muyeveld en Breukelenveen. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en verkeert in een perfecte staat. Het is omgeven door monumentale tuinen en een bezoek hier zult u zeker waarderen. Voor een bescheiden prijs kunt u een uitgebreide rondleiding krijgen, ook door de prachtige tuinen. Tevens een mooie locatie voor een heerlijke lunch!

 

 

 

 

In 's-Graveland, bijna geheel omgeven door water, ligt Huis De Trompenburgh. Het is een belangrijke buitenplaats, waarvan de opzet dateert uit 1654. De opdrachtgever was Joan van Hellemondt die in 1647 hoofdingeland was van 's-Graveland. Admiraal Cornelis Tromp liet het in 1675-1684 opnieuw opbouwen.

Elke eerste zondag van de maand wordt Trompenburgh opengesteld voor het publiek. Onder begeleiding kunt u een bezoek brengen aan dit 17de eeuwse monument. De gids vertelt u over de geschiedenis van het gebouw, zijn voormalige bewonder de legendarische Hollandse zeeheld admiraal Cornelis Tromp, zijn heldendaden en familie.

 

 

 

 

 

 

 

Iets ten zuiden van Breukelen aan de rechterkant van de straatweg richting Maarssen ligt Kasteel Nijenrode. Het kasteel werd in het midden van de 13e eeuw gebouwd door Gerard Splinter van Ruwiel, 3e zoon van Gijsbrecht van Ruwiel. Het werd gebouwd aan de rand van een, door het rooien van bomen, bouwrijp gemaakt stuk land, de nieuwe of 'nije'rode. Het kasteel is vermoedelijk gebouwd op een zandrug van de Vecht. Helaas is het kasteel niet toegankelijk voor het publiek en doet nu dienst als Universiteit voor Bedrijfskunde, maar van buiten is het al ongelofelijk indrukwekkend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De plassen zijn ook geheel omgeven door schitterende natuur. U kunt per fiets ongestoord genieten van de prachtige flora en fauna die dit gebied rijk is. Vooral rondom de Vuntusplas, waar slechts zeer beperkt motorbootvaart toegestaan is, kunt u genieten van de stilte en de rust. Bij het VVV te Hilversum zijn kaarten van de omgeving te verkrijgen die u precies vertellen waar de mooiste fietspaden te vinden zijn! Uiteraard hebben wij ook een aantal routes in onze winkel klaarliggen.